Wie houdt van duistere EBM, techno, wave en industrial, houdt van Job Sifre. Van Boiler Room sets en een residentie bij De School Amsterdam tot gigs op Dekmantel, Lowlands en op zijn eigen The Taste Of evenement in Oumuamua - Job draaide overal. En dan hebben we het nog niet eens over zijn internationale gigs en zijn geprezen releases op labels zoals Artificial Dance en Knekelhuis. Job was dus pretty much de wereld aan het veroveren. En toen stak de coronacrisis een stokje voor al zijn geplande gigs. 

Wij spraken Job over hoe hij denkt dat de crisis invloed zal hebben op zijn carrière, over de dingen die hij zich heeft gerealiseerd nu hij extra veel tijd heeft voor zelfreflectie en over zijn virtuele live stream club die hij samen met zijn vriendin dj dorien organiseert. Aanstaande zaterdag vindt namelijk de derde editie van CLUB DJ DJ plaats. Een speciale editie voor Jägermeister support platform #supportthenight deze keer. We geven getalenteerde artiesten waarmee we samenwerken namelijk graag een duwtje in de rug tijdens in deze barre tijden.

Wat ging er door je heen toen de wereld in lockdown ging en al je plannen gecanceld werden?

“In het begin was het best overweldigend. Ik volgde het nieuws al weken en ik ken ook mensen in China. Rationeel erkende ik de mogelijkheid van een lockdown in Europa dus wel, maar ik probeerde het gevoel nog te onderdrukken ofzo. Ik had het eerste weekend van de lockdown nog een gig in De School gepland staan en dacht zelfs een paar dagen van te voren nog dat die wel door zou gaan. En toen stopte alles ineens. Ik had wel even een ‘holy shit wat ga ik nu doen’ moment. Ik leefde fulltime van muziek, maar had geen financiële backup. Ik realiseer me nu hoe fragiel je eigenlijk bent als creatieveling en als ZZP’er. Ik heb vier dagen lang in een soort adrenaline rush geleefd, vol paniek en ongeloof."

Ik was 24/7 bezig met muziek. Als ik niet aan het draaien was, zat ik wel in de studio. Zelfs in mijn vrije tijd stond ik in de club voor mijn plezier. Ik realiseerde me niet hoe intens dat eigenlijk was.

Ben je inmiddels iets meer gewend?

“Na twee weken was de ergste paniek wel voorbij en ik heb mijn draai wel gevonden. Ik zou het liefst weer draaien natuurlijk, maar ik heb nu een ander baantje bij Jimmy Joy, een duurzaam bedrijf voor maaltijdvervangers waar ik via een vriend terecht kon. Dat is wel chill, wat vastigheid in je leven. Ik had best een chaotisch leven, en het is ergens ook best fijn om rustig om 17:00 naar huis te gaan en niets meer te hoeven doen totdat je gaat slapen."

Voel je een druk om productief te zijn?

“Ik werk drie dagen en in het weekend probeer ik leuke dingen te doen met Dorien. Dus ik heb eigenlijk maar twee dagen over om muziek te maken. Om dan weer te schakelen van werkmodus naar creatieve modus is best lastig. Het valt dus wel mee hoe productief ik ben. Dat gaat sowieso altijd in periodes en ups en down. Daar maak ik me niet zo druk om. Hiervoor was ik 24/7 bezig met muziek. Als ik niet aan het draaien was, zat ik wel in de studio. Zelfs in mijn vrije tijd stond ik in de club voor mijn plezier. Ik realiseerde me niet hoe intens dat eigenlijk was.” 

Zijn nog meer dingen die je je gerealiseerd hebt, nu je extra veel tijd hebt voor zelfreflectie? 

“Ik waardeer clubcultuur nog meer dan ik dacht. Ik mis het gevoel van een goede gig, dat je helemaal glundert van binnen achteraf, omdat het zo goed ging. Ik mis het gevoel van op de dansvloer staan. En mis het om in een veilige omgeving zijn waar je praatjes kan maken met mensen die je nog nooit hebt gesproken en mensen die je niet mega goed kent. Het spontane leven. Dat heb je in het dagelijks leven sowieso minder, en in de 1.5m samenleving wordt dat nog lastiger.”

Het fijn om even 7 uur lang met iets anders bezig te zijn en jezelf weer te verliezen in een moment.

Wat betekent deze situatie voor je carrière, denk je? 

“Deze reset kan twee kanten opgaan. Als alles weer gaat lopen kunnen programmeurs op safe spelen. Ik ben upcoming, maar nog geen gevestigde naam die gegarandeerd voor volle zalen zorgt. Maar het kan ook juist kansen bieden voor kleinere acts en lokale scenes. Ik vind het moeilijk in te schatten. Wat er ook gebeurt, ik blijf sowieso altijd muziek maken. De vraag is of het weer fulltime kan, of dat het naast een baantje wordt. Het is ook wel weer een goede ontwikkeling. Voor mij, en volgens mij ook voor veel anderen in de scene, voelde het een beetje als falen als je nog een baan nodig had naast draaien. Dat je daaraan kon zien of je het gemaakt had of niet. Dat gevoel is nu helemaal weg. Dat is wel nice.” 

CLUB DJ DJ. Vertel. 

“Aan het begin van de quarantaine waren Dorien en ik naar een Zoom-party van Club in the Cloud geweest. We vonden het zo leuk dat we dachten ‘waarom doen we dat zelf niet?’. Het is een leuke manier om weer met mensen in contact te komen en de nieuwe muziek die je hebt gevonden te delen. Het is ook meteen een goede motivatie om nieuwe muziek te zoeken. Zonder boekingen is dat toch een beetje saai. Ook is het fijn om even 7 uur lang met iets anders bezig te zijn en jezelf weer te verliezen in een moment.”

Hoe is de dynamiek tussen jou en Dorien als jullie draaien samen?

“Het werkt heel goed. We luisteren vaak samen naar muziek. Ik luister al haar sets, bij andere mensen zou ik dat niet per se doen. En zij kent mijn smaak ook heel goed. We hebben nog niet heel vaak samen gedraaid en als we draaien is dat vaak niet echt b2b, nummer voor nummer, maar meer om de beurt een paar platen achter elkaar. We hebben zeker een overlap in onze smaak, maar Dorien kan bijvoorbeeld ook heel goed hiphop of hardcore verwerken in onze sets. Die uitstapjes vind ik heel leuk.”

Wat kunnen we  deze zaterdag verwachten?

“De vorige twee keer zijn we iets later begonnen. Ik kan me voorstellen dat mensen om 20:00 nog bezig zijn met eten, dus we gaan iets rustiger beginnen. En dan opbouwen. Dorien en ik bespreken eigenlijk niet zo veel van te voren. We kijken vooral op het moment zelf wat er gebeurt. Zo verrassen we elkaar ook een beetje met nieuwe dingen die we hebben gevonden. Voor deze editie hebben we verder uitgepakt met het technologische aspect. Bij de vorige edities hadden we telkens een livestream via een Zoom-link, maar we merkten dat dit een beetje rommelig werd. Daarom hebben we speciaal een site laten maken waarin de livestream, de videocall en de chatroom op één pagina staan.”

 

CLUB DJ DJ #3 vindt aanstaande zaterdag, 30 mei, online plaats om 20:00 via www.jobsifre.net. De url naar de chat/video call wordt  ook in het Facebookevent geplaatst. 

Deze editie is onderdeel van #savethenight, ons initiatief om artiesten van de nacht te supporten in deze gekke tijd. Wij voorzien ze van budget, zodat zij door kunnen gaan met waar ze goed in zijn en wat wij ze zo graag zien doen: het creëren van mooie, bijzondere projecten!

Tekst: Chloë Arkenbout