Drift Festival gaat dit jaar een stapje verder. Niet alleen breidt het Nijmeegse festival dit jaar uit naar twee dagen, ook start de organisatie een speciaal Artist-in-Residence programma. Drift heeft namelijk de Britse industriële technomeester Blawan, British Murder Boys (UK techno pioniers Surgeon & Regis) en de experimentele elektronische jazz virtuoos Jameszoo uitgenodigd om elk een week lang te experimenteren in Willem Twee studios - een plek die nu al een iconische status heeft bereikt door de zeldzame collectie aan gear, ondanks dat de officiële opening pas vorig jaar september heeft plaatsgevonden.  

Naast een ongelofelijke selectie aan synths uit de jaren '70, '80 en '90 en een pijporgel, staat een gedeelte van de studio in Den Bosch vol met obscure meetapparatuur uit de jaren '50 en '60, die helemaal niet bedoeld is voor muziek maken, zoals ruis-, puls, signaal,- en sinusgeneratoren maar ook apparaten die bedoeld waren voor nucleaire metingen (say what). Door de unieke frequenties kunnen ze geluiden maken die niet bestaan in de synth-wereld. Een hemel op aarde voor muziek-nerds dus.

Artiesten als Albert van Abbe, Helena Hauff en Oscar Mulero gingen ze al voor. Nu krijgen Blawan, British Murder Boys en Jameszoo de kans om op ontdekking te gaan in Willem Twee studios. Met de geluiden die ze hier verzamelen maken ze thuis muziekstukken die ze in een live performance presenteren tijdens het openingsconcert voorafgaand aan Drift Festival, 7 juni in Concertgebouw de Vereeniging in de Nijmeegse binnenstad.

Willem Twee studios

Hans Kulk, mede-oprichter van Willem Twee studios, vertelt dat hij al zo’n 35 jaar apparatuur verzamelt. “Om te experimenteren en te onderzoeken. Ik ben geen verzamelaar ofzo, ik ben zelf gewoon muziekcomponist. Ik vond synths te beperkt dus ben ik in de techniek gedoken, die van de start van elektronische muziek eind jaren '40, begin jaren '50.” Hans legt uit dat veel muzikanten in elektronische muziek op dit moment virtueel werken. “In laptops met samples en Ableton. De hele dag lopen ze te muizen achter de computer. Je zit dan grafisch te luisteren. Continu kijk je naar golf-vormpjes op je scherm. Je oren doen wel mee maar je bent vooral aan het kijken.” In de studio werkt dit totaal anders. Hans: “Je gaat meer luisteren omdat je met je handen aan knoppen draait en verbindingen maakt. Je bent meer tactiel bezig, met je handen, en er is een directe relatie tussen je lichamelijke acties en hoe dat klinkt. De kwaliteit is een stuk rijker van klank dan die van een computer. Je ontdekt nieuw geluid dat je nooit had kunnen bedenken.” En dat is precies waarom Willem Twee studios zo populair in onder artiesten.

 

Brent Roozendaal, oprichter van Drift Festival, is ook onder de indruk van de studios in Den Bosch. “Ik ben zelf geen modulaire specialist, maar ik zie wel hoe zeldzaam de collectie van apparatuur is. Het geluidsbereik van de studio en de kleurklank biedt zoveel mogelijkheden.” De vrijheid die de artiesten er krijgen en de Brabantse gastvrijheid van Hans blijken een perfecte match. “Hans is een freak pur sang en we zitten op dezelfde golflengte - gezellig en down to earth. Hun passie en ‘drift’ zorgen voor een goede formule voor synergie. We doen allebei iets anders maar wel in het verlengde van elkaar - en dan ontstaan er mooie dingen.”

Blawan, British Murder Boys & Jameszoo

Brent: “Via Jameszoo hoorde we van het bestaan van Willem Twee studios. Hij woont in Den Bosch en is nauw betrokken bij de studio en de ontwikkeling daarvan.” Het was dus logisch dat hij een van de artiesten zou zijn die deel zou nemen aan het project. “Het was duidelijk dat de andere artiesten die we zouden uitnodigen modulair onderlegd en echt nerdy moeten zijn - acts die dieper gaan. Toen kwamen we al vrij snel uit bij Blawan en Surgeon.” Toen later bleek dat Regis zich bij Surgeon kon voegen als British Murder Boys, werd het project in een klap nog unieker. Het gebeurt namelijk niet elke dag dat de twee artiesten met elkaar produceren. Brent: “Ik verwacht dat ze helemaal los gaan. Voor sound geeks is dit echt het paradijs.”

 

Hans had voor dit project eigenlijk nog nooit van de drie artiesten gehoord. “Ik loop tegen de zestig en ik ben altijd een beetje in die oude serieuze muziek blijven hangen. Ik ben wel heel nieuwsgierig! Het is leuk om te zien dat iedereen op een andere manier met de instrumenten zal werken, door de variatie aan stijlen. Door de samenwerking met nieuwe artiesten word ik continu verrast door nieuwe geluiden die ze ontdekken en ik ook nog niet eerder had gehoord en dat is zo gaaf!”  

Openingsconcert

Brent kijkt uit naar het openingsconcert van Drift Festival 7 juni, waar Blawan, British Murder Boys en Jamzoo hun werk zullen presenteren. “Dit wordt een spannende nieuwe dimensie die we toevoegen aan ons festival. Ik denk dat het een ideale muzikale start wordt voor een weekend lang festivallen. De shows worden totaal uniek en zijn exclusief gecreëerd voor deze openingsavond. We verwachten bizarre geluiden en drie intense performances.” Ook Hans is nieuwsgierig. “De studio geeft aanleiding voor de artiesten om buiten hun normale kaders te kijken. Ik ben enorm benieuwd wat er uitkomt als ze alles thuis gemonteerd hebben!”

Het Drift Festival Openingsconcert vindt 7 juni plaats in Concertgebouw de Vereeniging. Met een Drift Weekend Ticket heb je gratis toegang. Losse tickets voor het concert zijn 10 euro per stuk. Jäger Music doet als partner de komende periode verslag van het Artist-in-Residence project. Houd de website dus in de gaten voor exclusieve interviews met Blawan, British Murder Boys en Jameszoo.

 

Tekst: Chloë Arkenbout
Beeld: Yannick van de Wijngaert