Tussen de middeleeuwse straten in het centrum van Den Bosch schuilt een plek vol zeldzame synthesizers en buitengewone apparaten die het geluid van de twintigste eeuw hebben vormgegeven. In samenwerking met Drift laten we Tom Trago en Animistic Beliefs elk een week lang op ontdekkingstocht gaan in dit Brabantse gear-walhalla. De tweede editie van het Artist-in-Residence-project trapt aanstaande maandag af als onderdeel van ons support-project #savethenight, waarmee we artiesten waar we van houden ondersteunen in deze vreemde, onzekere tijden. 

In Willem Twee studios vind je naast een gigantische collectie synthesizers uit de jaren ‘70, ‘80 en ’90 ook een verzameling machines uit het midden van de vorige eeuw - die soms niet eens bedoeld zijn om muziek mee te maken. Eerder om, bijvoorbeeld, nucleaire metingen mee te doen. De frequenties die ze als bijproduct uitstoten zijn zó uniek dat het totaal ondenkbaar is dat ze met traditionele gear in het leven geroepen kunnen worden. Precies die kruisbestuiving maakt dat de studios een bedevaartsoord zijn geworden voor muziekfreaks. Het is een analoge speeltuin, semi-museum en kennisbastion ineen. Niks gek dat de AiR-lichting van 2019 er vorig jaar niet weg te slaan was. 

 
 
 

De ruimte tussen mens en machine

Zo liet Blawan zich vorig jaar zomer meevoeren door de machines om te bouwen aan abstracte ritmes en gestoorde geluiden: “De apparatuur ziet er bijna monsterlijk uit. De geluiden die je eruit perst zijn heel erg industrieel en verwrongen. Voor sommige mensen klinkt dat misschien als een nachtmerrie, haha, maar ik zie het juist als een uitdaging om dat beest te temmen. Ik heb uren aan materiaal verzameld. Chaotisch, abstract, interessant. Ik zou er makkelijk een album mee kunnen maken.” Een week later was het de beurt aan zijn landgenoten British Murder Boys (die je kent als Surgeon en Regis) om een “magische ervaring” op te doen. Het tweetal liet elkaar los en experimenteerde in verschillende ruimten om elkaar weer te vinden op het grote, oude orgel in de studios. Surgeon: “De interactie die ontstaat in de ruimte tussen mens en machine is zo ontzettend interessant. Die hebben we hier in zijn meest pure vorm kunnen verkennen.”

Ook Bosch' muziekicoon Jameszoo, die mede aan de wieg stond van deze bijzondere plek, verloor zichzelf een week lang bij Willem Twee. Of de machines vertrouwd voelden? “Eigenlijk niet. En dat vind ik heel fijn. Elke keer dat ik hier ben komt er iets compleet anders uit. Ik begrijp steeds beter met welke apparaten ik in de buurt zou kunnen komen van het geluid dat ik zoek. Maar de ruimte tussen die verwachting en wat er daadwerkelijk gebeurt, dat is het interessante. De dingen die net anders zijn. Per ongeluk avant garde.”

 
 
 

Ronde twee 

Vanaf maandag 26 oktober is het de beurt aan Neerlands house-icoon Tom Trago om op muziekexcursie te gaan temidden van de kabels, ontelbare toetsen en oscillatoren. Op 2 november lost de Rotterdamse turbotandem Animistic Beliefs hem af. Ze gaan er werken aan nieuwe muziek en verse ideeën, om weer naar buiten te komen met een tas vol bijzondere geluiden en kennis. Op vrijdag 28 november brengen we, net als vorig jaar, alle onderdelen samen tijdens een grensverleggende (en coronaproof) showcase in het Nijmeegse Doornroosje.

Wij zijn vanzelfsprekend overal bij als onderdeel van #savethenight, en je kunt de bijzondere reizen de komende weken volgen op de socials van Drift. Voor uitgebreide studioverslagen: hou ‘m hier.